Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Ну про замки Закарпаття ми писали не раз і відвідували їх досі часто. І ось під час мандрівок наша команда зрозуміла що є замки першого рівня, про які усі знають, люблять і відвідують їх. Та все ж тут є й замки-таємниці, до яких дістатися інколи не так то і просто. Так от під час останньої мандрівки у нас випала нагода побувати і відкрити для себе такі замки. Звісно завершили мандрівку ми у досить відомому Невицькому замку, але внесли його до другого рівня не випадково, адже він стоїть осторонь туристичних маршрутів і уже давно потребував уваги фахівців та реставраторів. Ну що ж в дорогу до таємниць Закарпаття.

 

Замок «Нялаб» в селищі Королево

Замок «Нялаб» для нас був справжнім відкриттям, оскільки за роки існування karpatytur.info якось і не потрапляли на інформацію про нього. Під час чергового візиту у Виноградів виникла ідея дослідити околиці, оскільки місто уже не раз було під нашою увагою. Так от вивчаючи довідкову інформацію натрапляємо на згадку про руїни королівського замку «Нялаб»

Знайти його виявилося не так то і просто. Розташований він у селищі Королево неподалік від Виноградова. Так от аномалії GPS (такі ж як і у Виноградові) дістали нас і тут. Навігатор повів нас бічними вуличками і в результаті вперлися в приватні ворота. На щастя місцеві мешканці допомогли зорієнтуватися. Отож якщо і вам заманеться знайти руїни замку «Нялаб» - рухаєтесь по  вулиці Червоноармійській (видно про декомунізацію тут не чули) до монастиря Редемптористів. Перед ним  звертаємо у вуличку на ліво. Очевидно тут доведеться залишити транспорт бо далі він просто не проїде. Піднімаємося цією вуличкою вверх до каплички навпроти якої зліва у зарослях шукаємо стежку до руїн замку, які уже побачимо зліва у далині.

zamokzak 1

Насправді замок має неабияку історичну цінність. Кажуть перші згадки про нього датуються 1272 роком. Тут у цьому замку була літня резиденція угорських королів. Кажуть що на сучасних територіях Королево були чудові дубові ліси зі всілякою живністю і королі любили приїжджати сюди на полювання. Тож невипадково замок називають королівським. Згодом у стінах замку відбувалося багато цікавих для угорської історії подій. Саме в цьому замку вперше у 1401 році Станіслав Граматик переписав славнозвісне Королівське Євангелія. Тут також жили і творили Бенедек Комят, Ілошваї Пийтер та інші знакові для угорської історії постаті. Також тут відбувалося багато цікавих подій. Достеменно відомо що «Нялаб» не раз намагалися захопити, але жодного разу він не здався. Він страждав від турків, повставлих кріпаків, але чесно захищав своїх господарів. Останніми власниками замку була родина Перені. А знищено замок було за наказом короля Леопольда в 1672 році, який не дуже довіряв родині Перені.

Отож продираючись скрізь зарослі колючих кущів ми нарешті дістаємося до славних руїн королівського замку. Нажаль територія запущена і поросла дикими кущами. На час нашого візиту у 2022 році пробратися до замку було не так і просто. А що говорити про туристів. Насправді від замку залишилось не так і багацько лише декілька стін, але й вони заворожують. Видно що місцеві тут полюбляють робити пікніки, адже поряд декілька слідів від свіжого вогнища. І справді незважаючи на закинутість і захаращеність території з під стін замку відкривається гарна панорама на селище.

zamokzak 2

Загалом відвідини Королево викликали як захоплення так і гнітюче враження. На передодні читаємо в неті про руйнування ще однієї цікавої антропологічної пам’ятки – стоянки первісних людей якій налічується понад мільйон років. Просто склалося враження що туристам в Королево не раді.

zamokzak 3

zamokzak 4

Середнянський замок

Ще один замок, про який писали та згадували не раз – так званий замок Тамплієрів у селі Середнє, до якого також якось ніколи не доводилося заглянути. Ну нарешті пазли склалися таким чином що цілеспрямовано їдемо в село Середнє подивитися на руїни цієї легендарної споруди. Взагалі за легендою кажуть що нібито його побудували Тамплієри і це був їх крайній північний форпост в Європі. Але думки вчених рівно протилежні: одні вважають що він споруджений у 13 сторіччі, а інші в 15 сторіччі. Ну місцеві гіди звісно нададуть перевагу версії про Тамплієрів і уся розповідь буде присвячена саме цьому ордену. Але більш реалістична версія розповідає про 15 сторіччя і рід Обо, представники якого і спорудили цю кам’яницю.

zamokzak 6

Дістатися до руїн замку просто. Тут навігатор працює чемно і вже незабаром перед вами відкривається панорама на цю величну споруду. Знаючи що це не зовсім замок а просто одна оборонна вежа, якось скептично були налаштовані мої очікування. Вежа вежею, але якого розміру. Справді в її нутрощах міг би поміститися невеликий цех. А ще якщо врахувати що вежа мала аж 3 поверхи і товщину стін 2.5 метра – просто загальна картина стає разючою.

zamokzak 7

Як вже згадував,  Середнянський замок це окремо стояча оборонна вежа-донжон з параметрами 18.5Х16.5 з висотою понад 20 метрів. Замок у значно кращому стані ніж королівський замок. Тут принаймні територія прибрана, покошена. Є інформаційна табличка з реконструйованим зображенням замку. Звісно замок також потребує реставрації. І варто згадати ще одну особливість цього замку. На відміну від інших закарпатських середньовічних оборонних споруд даний замок розміщений на рівнині а не на горі.

zamokzak 5

Невицький замок у 2022 році

Ну і завершував нашу мандрівку по другому поверсі візит до Невицького замку. Про нього ми також писали і багато розповідали у відео. Наразі нас цікавив його стан і наскільки він ще зруйнувався. Але визнаю нас очікував приємний сюрприз: замок почали реставрувати.

zamokzak 10

Тут я уже вп’яте і насправді тенденція щодо руйнування замку була дуже помітна. Та не цього разу. Візит 2022 констатував якісні зміни щодо самого замку. Тут відновлено перекриття центральної вежі, відновлено оглядовий балкон на вежі. Кажуть що ніби то туди тепер навіть можна піднятися і оглянути краєвиди довкола. Не можемо ані підтвердити ані спростувати дану інформацію, оскільки на час нашого візиту вежа була закрита. Також з’явилися непомітні підмурівки на стінах. І ще одна з веж зовнішньої стіни також обзавелась дахом. Тобто замок примарафетився, хоча роботи по відновленню ще дуже багато.

zamokzak 8

Звісно є й негативні моменти – дорогу до замку перекрила приватна будівля, тож тепер доводиться обходити територію обхідними шляхами але упорядкованими шляхами. Хотілося б вірити що саме ця жертва заради відновлення замку. Тож можна з впевненістю вважати що Невицький замок уже скоро стане пам’яткою саме першого рівня.

zamokzak 9

Замки Закарпаття другого рівня - післяслово

Як бачимо другий рівень замків Закарпаття не менш цікавий і з потужним потенціалом для туристичного розвитку. Напевно у цих землях є й замки третього рівня, про які навіть не підозрюють місцеві і нам їх ще доведеться відкривати. Проте і у цій мандрівці ми себе відчували першовідкривачами, особливо продираючись крізь зарослі до королівського замку в Королево. Ті маловідомі поки що замки мабуть і приваблюють шукачів пригод своїм запустінням і невідкритістю. Тож приємно що Закарпаття досі вміє зберігати свої таємниці, які кожен з нас має змогу відкривати що раз по новому.


Ярослав БАРАН

Фото автора та YarekFOTO



karpatyturinfo