Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Давно намагався написати дану публікацію, проте через різномаїття водних артерій у Карпатах якось важко було уявити в загальному цю картину. Справді Карпати мають фантастичну кількість водних потоків і вони настільки відрізняються один від одного, що обєднати їх у якусь єдину систему дуже важко. Пригадую якось доведося мандрувати вздовж річки Стрий а далі повернути у її притоку Рибинку. Здавалося б дві сусідні річки, проте як вони фантастично відрізняються одна від одної і по характеру течії і по геології. Тай взагалі важко визначити де пролягає межа між струмком та річкою. Тому спробуємо зробити невелики екскур від найбільшого до найменшого.

Вододільний хребет в Карпатах

І власне мадрівку у світ річок Карпат варто розпочати саме з цього місця. Чому? А власне тому, що у цьому місці існує кордон між двома величезними басейнами рік Дністра та Дунаю. Звідтіля розпочинають свою мандрівку притоки цих великих річок. Усі струмки що стікають по східному схилу так чи інакше потрапляють в Дністер, а усі що стікають по західному напрямку – в Дунай. Ну це звісно умовна схема, проте водороздільний хребет в Карпатах працює саме так. В народі цей хребет відомий під назвою Верховинський вододільний хребет. І що цікаво географічно він проходить частково по межі Львівської і Закарпатської областей. Тому і потрапити на нього достатньо просто. Мандруючи трасою Київ-Чоп ви неодмінно потрапляєте на Верецький перевал, який власне і розташований на вододільному хребті, на межі двох Карпатських еко-систем. До речі на вододільному хребті також розташовані Ужоцький та Торунський перевали. А найвищою точкою центрального карпатського вододільного хребта вважається гора Пікуй висотою 1405 метрів.

Завдяки розумінню поняття «вододільний хребет» ми отримуємо уявлення про те як побудована система водних артерій українських Карпат.

Ріки Карпат, і скільки їх насправді

Знову ж чіткої відповіді на це питання отримати важко оскільки межа між струмками та річками – дуже розмите поняття. Проте за приблизними підрахунками їх приблизно налічується коло 28 тисяч. І це просто фантастична цифра для такої відносно невеликої території. Знову ж вони умовно поділяються на притоки Дністра та Тиси. Про що ми уже розповідали в розділі про вододільний хребет. А тиса уже несе усі Карпатськиі води в Дунай.

Ріки Карпат: найбільші водні артерії гір.

Хто ж поправу заслуговує носити звання «Королеви Карпат» серед водних артерій. Тут боротьба буде точитися ще та, оскільки притендентів є багато. Отож серед водних лідерів Карпат є річки: Дністер, та Тиса, а також їхні менші сестри: Стрий, Прут, Сірету, Уж, Білий та Чорний Черемош, Латориця, Тересва, Боржава, Мизунка, Свіча, Опір, Путила, Лімниця і ін. Назви для бувалих туристів добре знайомі, оскільки кожна з них несе певну асоціативну інформацію про регіон, та врешті врешті є джерелом яскравих спогадів. Хоча насправді це лишень вершина усього того що заховано у долинах і ущелинах Карпат. До вашої уваги таблиця найголовніших річок Карпат:

Название реки Длина реки (км)
 Днестр  1362
 Прут   270
Стрый   230
Тиса   223
 Латорица  191
 Уж  133
Лимница 125
Боржава 110
Свича 108
Быстрица Надворнянская 95
Стревяж 94
 Теребля 90
 Черемош Черный 87 
 Быстрица Солотвинская 85 
 Река 82 
 Черемош 80 
 Быстрица 72
Сукиль 68
Опир 56
Пистинка 55

Тересва

55
Рубница 54
Белый Черемош 51
Мизунка 50
Тиса Черная 50
Тисменница 50
Черная Вода 50
Турья 46
Клодница 45
Путыла 42
Турка 40
Тлуманчик 33
Сирета 30
Тячивец 30
Тиса Белая 28
Добровидка 25

 

Ріки Карпат – що між ними спільного.

Ну насамперед найголовніша спільна риса, це те, що свій старт ці річки беруть на гірській височині. Відтак уся поведінка і характер продиктовані даним фактом. Маючи формат «гірської річки» швидкість течії у них в середньому становить 3-5 метрів за секунду. В основному вони не глибокі: середньостатистична глибина становить від 0.8 до 1.5 метра. Звісно рельєф відкладає свої відбитки на таку річку, тому в основному дно є камяним, на річках часто зустрічаються порогт, водоспади та перекати.

Ріки Карпат – як вони працюють

Звідкіля карпатські річки черпають свою енергію, тобто воду? Джерел постачання води насправді декілька. Це насамперед дощі та сезонні сніги, а також грунтові та підземні води. Їх баланс у постачанні протягом року постійно змінюється. Тому маючи таке диверсифіковане водопостачання річки майже ніколи не пересихають, завдяки підземним джерелам. Проте якщо зважати на сезонний фактор опадів – річки мають здатність до стрімкого нарощування водяної маси, що призводить до різкого підняття рівня води та розливу. А це незважаючи на сторіччя співжиття людини з ними досі завдає останнім багато клопоту.

Ріки Карпат – чим вони можуть здивувати

Краса та мальовничість – Кожна з гірських річок, у якій її частині ви б не перебували, здивує вас чудовими берегами, неповторним рельєфом та характером звучання стрімкої води. Одним словом за кожним поворотом вас очікує неповторний пейзаж.

Водоспади - Це мабуть похідна поперднього пункту, та все ж їх варто розглядати як окремий елемент, оскільки кожен водопоад в Карпатах, незалежно від розміру є неповторним в чарівним. І місце, де розташований водоспад змінює річку до невпізнання.

Інженерні споруди: їх на берегах карпатських річок чимало. Це і найрізноманітніші мости та віадуки (як залізничні так і автомобільні), це усілякі греблі та дамби, ну і звісно залишки мегабудівель на кшталт мегагреблі у селі Довгому Гірському (Львівської області).

Щодо мостів та віадуків у Карпатах думаю, варто буде написати окрему публікацію, оскільки тут існує їх сила силенна видів: від підвісних систем до камяних арочних конструкцій позаминулого сторіччя.

Скарби та прикраси. Справді і на це багаті гірські річки. Тут можна віднайти найцікавіші конфігурації мінералів х найрізноманітнішим забарвленням і до гірського кришталю, який саме зручно шукати на дні гірських річок.

Післямова

Ріки Карпат самі по собі уже являють цікавий екскурсійний обєкт, заради якого варто відвідати ці гори. З розвитком сучасних видів спорту в останні роки мандрівку по річках можна зробити з допомогою рафтингу, який себе тут почуває надзвичайно комфортно, що робить гірські ріки ще привабливішими для активного відпочинку. Отож якщо ви не визначилися куди їхати в Карпати, рекомендуємо зупинитися на березі гірської річки, розкласти палатку і провести час з сімєю чи товариством. Карпаті і тут вас здивують.



karpatyturinfo