Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Мабуть найкращою туристичною принадою у Міжгірському районі закарпатської області є озеро Синевир. Легендарне і таємниче місце, про походження якого складено чимало легенд. І усі вони про кохання та тугу. За однією донька місцевого графа Синь закохалася у місцевого пастуха Вира.  А далі класичний сюжет: таємні зустрічі, зрада оточення, гнів графа. І врешті граф дає наказ слугам знищити пастуха, якого закидають камінням. Нещасна Сини обіймає кам’яну могилу любимого і гірко проливає сльози. І так ця трагедія тривала довго, що на місці цьому від сліз утворилося озеро.

Та це не одна легенда. За іншою у пастуха графа вовки поїли овець і тому знадобилося тікати у далекі краї. Ходить пастух по березі моря тай просить у стихії щоб та всесильним оком поглянула на його рідний край і передала вісточку про нього коханій та рідним. І ось серед гір проявилося «морське око» озеро, яким сьогодні любуються як місцеві мешканці так і багато туристів.

Справді є на що подивитися. У горах на висоті  989 метрів перед вами постане дзеркало  перлини карпатських гір – озеро Синевир. Його гладь лише інколи сколихує легенький вітерець. Подейкують що глибина в цьому озері  місцями сягає 22 метрів. Вода настільки чиста що у ній водиться навіть форель, яка полюбляє чисту протічну гірську воду. Вчені кажуть що озеро утворилося приблизно 10 000 років тому і є залишком льодовика.  Отож легенда про морське походження уже відпала. Та коли глянете на його берега де з усіх усюд майже в притул до води приступають карпатські ліси дуже легко повірити у казковість озера. Якщо вам поталанить – відвідаєте острів посеред озера на дерев’яному плоті.

Проте багатства озера криються не лише у воді, але й довкола. Сьогодні територія озера є охоронною зоною яка належить до Національного природного парку «Синевир» на його території під охороною перебувають безліч рідкісних рослин і тварин. Деякі можна зустріти лише тут. Якщо не полінуватися можна віднайти на околицях унікальний музей лісу і сплаву – професії яка зникла остаточно у 1954 році. Тож якщо організовуєте відпочинок у Карпатах, вартує запланувати і відвідати цей унікальний куточок українських Карпат. Дістатися туди можна через районний цент Міжгір’я, а відтіля ще 32 км до турбази Синевир, а звідтіля 1,5 км пішої прогулянки серед чудової природи.  Організувати проживання та інші послуги можна тут на нашому сайті. Приємної подорожі.

{jcomments on}

 



karpatyturinfo